Telemetrik Güncel
Güncel gelişmelerden haberdar olmak isterseniz e-posta listemize üye olabilirsiniz.
İletişim
Kroki İçin Tıklayınız
Telemetrik Elektronik Yazılım Bilgisayar San. Tic. Ltd. Şti.

7. Cad. 25/11 A.Öveçler ÇANKAYA / ANKARA

Email: info@telemetrik.com.tr

Tel..: +90 312 473-7188
Faks: +90 312 473-7128


Telemetrik ISO 9001 sertifikasına sahiptir
Telemetrik Otomatik Meteoroloji İstasyonu İletişim Sistemi (TELMİS)

   Sistem Client - Server Mimarisi üzerine geliştirilmiştir.

Otomatik Meteoroloji Gözlem istasyonunda bulunan "datalogger"dan alınan veriler istenilen data formatında ve istenilen periyotlarda ana bilgisayar üzerinde bulunan veri tabanında arşivlenir. Ana bilgisayarda arşivlenen bilgiler anlık veya geçmişe yönelik olarak istenilen aralıkta raporlanabilir.

Otomatik Meteoroloji İstasyonunda bulunan her sensöre ait veriler grafik ve tekst olarak detaylı bir şekilde raporlar alınabilir.

Ana bilgisayarda arşivlenen bilgiler doğrultusunda geçmiş yıllara ait istatistikî bilgilere ulaşıp istasyonlardan gelen anlık bilgiler ile değerlendirerek daha gerçekçi bölgesel hava tahminleri yapılabilir.

  Sistem Özellikleri

   -   İstenilen periyotta bilgi transferi.
   -   Güvenli bilgi alışverişi.
   -   İstasyonlara uzaktan erişim.
   -   Datalogger veri formatını uzaktan değiştirebilme.
   -   Alternatif iletişim yöntemleri.
   -   Sistem kaynaklarına ait bilgi transferi
      (akü, şebeke gerilimi, güneş paneli v.b.).
   -   İstenildiğinde uzaktan müdahale ile datalogger'dan geçmişe
      dönük verileri yeniden transfer etme yada eksik veri tamamlama.
   -   GPS ve sunucu ile zaman senkronizasyonu.
   -   Maksimum veri transferi sıfır veri kaybı.
   -   Alınan raporların Excel ve benzeri programlara transferi.
   -   Kullanıcı yetkileri tanımlanabilir.
   -   Enerji kesintilerinde 10 gün süre kapasiteli batarya ünitesi.
   -   Şehir şebekesinde ve sistem bataryalarında yaşanan tüm
      durumların rapor edilmesi.


  Sistem İşleyişi


İstasyonda bulunan datalogger'da saklanan veriler istenilen periyotlarda yeni nesil bir router kullanılarak GPRS, ADSL, VSAT, LAN ve benzeri iletişim yöntemleri kullanılarak ana bilgisayarlara TCP/IP protokolü üzerinden transfer edilir. Sunucu ile istasyon senkronize çalışarak veri kaybının önüne geçer. Sunucuya gelen verileri Hot Standby çalışan ikinci bir sunucu eş zamanlı olarak yedekler. Datalogger sistem saati GPS veya sunucu saatine göre ayarlanır.(UTC).

  Yazılım

Yazılım üç modülden oluşur.

   1 - Ana bilgisayar üzerinde verileri arşivleyip istenilen raporları hazırlayan sunucu yazılımı.
   2 - İstasyonda Router üzerinde çalışan datalogger ile iletişim kurup verileri sunucuya gönderen Client yazılımı.
   3 - İstasyonda Bulunan Pc üzerinde çalışan Arşivleme ve Görüntüleme Yazılımı.

      1 - Sunucu Yazılımı

Sunucu üzerinde firmamız tarafından geliştirilen Bilgi Toplama Yazılımı mevcuttur. Bilgi toplama yazılımı Windows Server platformu üzerinde .NET ve C# teknolojileri kullanılarak geliştirilmiştir. Verileri arşivlemek için MSSQL veritabanı kullanılmıştır.

Yazılım düzenli olarak istasyonların iletişimini kontrol eder. Bilgi Toplama Yazılımı istasyonların iletişimi hakkında görsel ve yazılı olarak bilgi verir.

İstasyonlardan gelen bilgileri anlık olarak veya geçmişe yönelik olarak izlemek ve raporlar almak mümkündür. Yazılım üzerinden istasyonları resetleyebilir D.C.U ile router arasındaki iletişimi kontrol edebilirsiniz. Ayrıca sunucu üzerinde, arşivlenen verileri istenilen başka bir sunucu üzerine transfer eden bir modül mevcuttur. Bu modülü kullanarak mevcut hava tahmin sisteminize TELMİS'den gelen verileri minimum 10 saniyelik periyotlarda transfer ederek daha sağlıklı hava tahmini yapma şansına sahip olabilirsiniz.

      2 - Client Yazılımı

İstasyonda bulunan Router üzerinde çalışan Linux ve C teknolojileri kullanılarak geliştirilmiş bir yazılımdır. Yazılım D.C.U. ile sürekli iletişim halinde olup verileri belirlenen aralıklarda sunucuya gönderir. Router yeni nesil tüm iletişim yöntemlerini kullanma özelliğine sahiptir. Router TCP/IP protokolünü kullanarak GPRS, ADSL, LAN, VSAT gibi teknolojiler üzerinden sunucu ile haberleşebilir.

Client Yazılımı sürekli olarak GPS uyduları ve sunucu ile zaman senkronizasyonu yaparak D.C.U. sistem saatinde olası sapmaların önüne geçer. Bu durum zamanlama hatalarından dolayı yaşanabilecek veri kayıplarını engeller. Router ile RS232 portundan iletişim kurulabileceği gibi uzaktan telnet protokolü ile de iletişim kurularak D.C.U/da arşivlenen kayıtlar görüntülenebilir. İstasyonda kullanılan tüm donanımlar IP65 standartlarına sahip olup -40 °C + 70°C sıcaklık aralığında çalışabilir.

İstasyonu besleyen şebeke geriliminin kesilmesi durumunda batarya devreye girerek sistemin sürekli çalışmasını sağlar. Kullanılan bataryalar bakımsız olup 10 gün süre ile sistemin çalışmasını sağlayacak güce sahiptir.

Yazılım düzenli olarak sistem enerji kaynaklarını kontrol ederek yaşanan tüm durumları rapor eder. Müdahale gereken durumlardan anında haberdar olan TELMİS operatörleri sisteme zamanında müdahale ederek veri kaybını engellemiş olurlar.

      2 - Arşivleme ve Görüntüleme Yazılımı

GPRS router tarafından belirlenen periyotlarda LAN üzerinden istasyondaki bilgisayara gönderilen verileri arşivlemek ve görüntülemek amacıyla geliştirilmiş bir yazılımdır.

TELMİS bu gün bir çok kurum ve kuruluş bünyesindeki istasyonlarda başarı ile faaliyet göstermektedir.

Telmis Filtre, Rapor ve Grafik  Görüntüleri